torsdag den 17. maj 2012

Tyrkisk Mad

                                Içli Köfte

Ca. 20 Stk
Fyld:
300 g Hakket Okse/Lammekød eller Kylling
1 Løg
4 Fed Hvidløg
Salt
Peber
  • Hak løg og hvidløg og svits i en gryde med olie
  • Steg kødet eller kyllingen og smag til med slat og peber
Bulgurskal:
300-350 g Fint Bulgur
½ dl Varmt Vand
1 spsk Salça eller tomatpasta
1 Æg
1 - 2 spsk Mel
  • Put bulguren i en stor skål kom det varme vand, og lad det står i ca 5 minutter til bulguren er blevet blød
  • Tilsæt salcaen og bland det sammen så det hele bliver rødt
  • Kom æget og melet i og ælt det godt sammen
  • Dejen skal æltes i meget lang tid, til bulguren er blevet helt mast sammen, massen skal være helt fast men ikke hård, hvis det stadig er meget fugtig kom lidt mere mel i, hvis dene r for hård kom lidt mere varmt vand ved.
  • Når dejen er godt ælted og ikke falder sammen
  • Skal du gøre din håndflade fugtig kom en kugle dej i hånden, brug modsatte tommelfinger til at lave et hul
  • Når du har lavet hullet, brug da din pegefinger og tommelfinger til at lave sidderne helt tynde.
  • Og det er her du kan se om dejen er æltet rigeligt, hvis dejen falder sammne skal den æltes mere, hvis den holder er den god nok
  • Kom derefter lidt af fyldet i og brug tommelfingeren til at lukke toppen me, fjern overskydende dej og rul til den er pæn
  • Fortsæt sådan til alt fyldet er brugt
  • Steg dem i rigeligt olie eller kog dem i vand med lidt citron til skallen er helt færdig stegt eller kogt

Spises med salat og ris

                                Dolma

Ingredienser:


300-400 g Ris
1 spsk Salca/Tomatpasta
2 spsk Olie
1 tsk Salt
1 stort Løg
5 fed Hvidløg
2-3 Tomater
2 små Aubeginer
2-3 Peberfrugter
  • Hak løg, hvidløg og tomater
  • Bland det med ris, salca, olie og salt
  • Skær toppen af aubeginerne og udhul dem, skær toppen af peberfrugterne og fjern kærnehuset
  • Kom ris fyldet i og kom toppen på som et låg
  • Sæt dem i bunden af en gryde og hæld vand over til de er dækket, kom gerne noget over dem så de er i pres
  • Lad koge i ca 30-45 minutter


                    Tyrkisk BønneretIngredienser:

10 Fava bønner
1 Løg
1 spsk Salca
2 Tomater
4 Fed Hvidløg
Olie
Salt
  • Vask og skær enderne af bønnerne og skær dem i mundrette stykker
  • Hak løg, hvidløg og tomater
  • Svits løg og hvidløg i olie og slaca, kom tomater og bønnerne i
  • Kom kogende vand i til de er dækket, og lad koge til bønnerne er kogt
Spises med brød

                      Tyrkisk Gryderet

Ingredienser:

4 Kartofler
1 Squash
2 Gulerødder
1 Løg
4 Fed Hvidløg
2 Tomater
1 spsk Salca
Olie
Salt
  • Skræl kartoflerne og squashen og skær dem ud i tern
  • Hak løg, hvidløg og tomater
  • Svits det i olie med salcaen
  • Kom kartoflerne og squashen i og overhæld med kogende vand, kog til kartoflerne er færdig kogt
Spises med brød


                                   Börek

Ingredienser:
Fyld:
300 g Hakket okse/lammekød
1 Løg
Tørret chilliflager
Salt
  • Løget hakkes og blandes sammen med det hakket kød og smages til med salt og lidt tørre chili flager
Dejen:
200 g Mel
3 dl Lunkent Vand
1 spsk Olie
Salt
  • Melet blandes med det lunkent vand, olie og salt og æltes godt igennem
  • Dejen fordeles i 4 boller
  • Hver bolle rulles meget tyndt ud
  • Kom et tyndt lag dej i et ovenfast fad, og pensle med olie, så et tyndt lag fyld, gentag det til fadet er fyldt omkring 4 lag kød
  • Skær den i diagonale stykker
  • Bland lidt græsk yoghurt sammen med olie og kom rigeligt af det på toppen så den bliver sprød
  • Bag den i midten af oven ved 200 grader i ca 45 minutter

                  Firin Tavuk/Ovn Kylling

Ingredienser:

500 g Kyllinglår/vinger
2 store Kartofler
3 Tomater
3 Gulerødder
1 stort Løg
6 fed Hvidløg
1 Peberfrugt
Olie
Salt
Peber
Chili
  • Kartofler og gulerødder skræles og skæres i skiver
  • Tomater og peberfrugter skæres i skiver
  • Løg og hivdløg skæres groft
  • Fordel det hele godt i et ovnfast fad kom krydderierne over
  • Bag i ca 25 minutter ved 200 grader, til kyllingen er mør

                                 Manti

Ingredienser:
Dej:
200 g Mel
1 Æg
3 dl Vand
  • Mel, æg og vand blandes sammen og æltes godt
  • Rulles helt tyndt ud i to store stykker
Fyld:
100 g Hakket Okse/Lammekød
1 Løg
2 Fed Hvidløg
Salt
Peber
  • Løg og hvidløg hakkes fint og steges med kødet i lidt olie, smages til med slat og peber.. evt lidt chili
  • Kom 1 tsk kød fyld på den ene af de store deje, med 2 cm mellemrum
  • Fortsæt sådan til der ikke er mere dej og fyld
  • Kom den anden rullet dej oven på den anden, skær med en klejne skære i en firkant rundt om fyldet
  • Kom dem i kogende vand, de er færdige når de flyder op til overfladen  
Spises med hvidløgsyoghurt, græsk yoghurt med masser af hvidløg
Kan lave lidt chiliolie, olie og frisk chili snittet meget fint

                          Mercimek Köfte


Ingredienser:
300 g Røde Linser
100 g Fint Bulgur
1 Bundt Frisk Bredet Persille
4-5 Forårsløg
1 spsk Salca
Salt
Peber
2 Citroner
Olie
  • Linserne koges til vandet næsten er væk, bulguren kommes i når halvdelen af vandet er væk
  • Når de er kogt færdige, lad dem køle helt af
  • Skær forårsløg i tynde skiver og hak persillen godt
  • Bland linser, bulgur, forårsløg, persille, salca, salt, peber, lidt olie og saften fra en citron
  • Ælt det godt sammen og form dem med hånden
  • Serveres med salat og citronbåde

                              Kuru Fasulye

Ingredienser:
200 g Lammekød
100 g Hvide Bønner
1 Løg
3 Fed Hvidløg
1 spsk Salca
Olie
Salt
  • Kom bønnerne i vand natten over, med rigeligt vand
  • Kog bønnerne i det vand de har ligget i natten over, kom 1 tsk bagepulver i vandet så de bliver bløde
  • Skær lammen ud i små tern, og steg i en gryde med lidt olie
  • Hak løg og hvidløg fint og steg det med kødet
  • Tilsæt salca og kogende vand til kødet er dækket smag til med salt
  • Når det har simret i ca 5 minutter kommes de kogte bønner i og smire vidre i ca 10-15 minutter
Spises med ris og brød

                              Tavuk Sis

Ingredienser:

300 g Kyllingfilet
2-3 Tomater
2 Løg
Salt
Peber
Olie
4 fed Hvidløg
  • Bland olie med hakket hvidløg, slat, peber og evt andre krydderier efter valg
  • Skær kyllingen ud i gode stykker og kom dem ned til olien og lad stå omkring 2 timer, genre natten over
  • Skær tomat og løg ud i store stykker
  • Tag træspyd kom kylling, tomat, løg og gentag til spydet er fyldt
  • Steg på grillen eller pande
Spises med ris, salalt og brød


                             Tyrkisk Ris 1

Ingredienser:
Ris
Olie
1 Kyllinge boulion terning
Kogende vand
  • Kom lidt olie i en gryde, steg lidt ris til de er brune
  • Kom kylling boulion terningen i
  • Kom flere ris ved og hæld det kogende vand over
  • Koge til risne er færdige

                           Tyrkisk Ris 2

Ingredienser:
Ris
Olie
Gammelt Brød
1 Kylling boulion
Kogende Vand

  • Kom lidt olie i en gryde, lav nogle små brød stykker og steg til de er sprøde
  • Kom ris og kylling boulion i
  • Og tilsidst det kogende vand
  • Koge til risne er færdige 












Ingen kommentarer:

Send en kommentar